Als groothandel blijven wij open voor professionals - verkoop aan bedrijven, instellingen en vrije beroepen - Vragen? Bel naar
056 61 52 04

ARBO & NEN-EN

Normering inzake ergonomie, veiligheid en gezondheid

Bent u op zoek naar nieuwe ergonomische kantoorstoelen en tafels? Dan heeft u wellicht reeds gemerkt dat er veel over ARBO en NEN normen gesproken wordt. De term ARBO is oorspronkelijk afkomstig uit Nederland en betekent zoveel als ‘arbeidsomstandigheden’ en het recht dat werknemers hebben om op een veilige en gezonde werkplek te werken. Wat de toepassing van deze normeringen betekenen, leggen wij u graag uit. Inofec biedt u namelijk ook kantoormeubelen aan die aan de ARBO normen voldoen. Slim bekeken en vooral goed voor de (werk)gezondheid van u en uw medewerkers…

De normen voor kantoormeubelen werden samengebracht in de Nederlandse Praktijk Richtlijn 1813 (NPR 1813). Deze richtlijn verduidelijkt en geeft advies inzake het gebruik van de volgende normeringen. Deze geven aan op welke manier en in welke mate zittend en staand kantoorwerk verantwoord is.

 1. NEN 2449: ergonomische criteria voor kantoorwerktafels
 2. NEN 257: kantoormeubelen, kantoortafels & bureaus
 3. NEN 2441: ergonomische criteria voor zit-statafels
 4. NEN 1335: kantoormeubelen & bureaustoelen

1. NEN 2449

De NEN 2449 norm, geeft de functionele eisen aan voor de uitvoering van kantoorwerktafels en de afmetingen ervan. Hierbij werd rekening gehouden met de ergonomische uitgangspunten die vastgelegd werden door het Nederlands Normalisatie Instituut. Surf voor meer informatie naar www.nen.nl.

2. NEN 527

NEN 527 overlapt grotendeels de bovenstaande NEN 2449 norm. Het verschil zit hem echter in de uitgebreidere beschrijving van de afmetingen en een meer gedetailleerde opdeling van verschillende types bureautafels. De gebruikte methodes voor het uittesten van de tafels werd bovendien universeel vastgelegd en is er een deel van de tests opgebouwd rond verschillende reeds bestaande Europese normen.

3. NEN 2441

De functionele vereisten voor de uitvoering en maten van kantoorwerktafels bij zittend en staand werken werden in deze norm opgenomen. Hierbij werden de ergonomische uitgangspunten in acht genomen. De NEN ontwerpnorm 2441 werd uitdrukkelijk geschreven voor zit-statafels en wordt door ergonomen goed bevonden.

4. NEN 1335

De NEN 1335 norm is van toepassing op bureaustoelen en kantoorstoelen. De norm omschrijft de afmetingen van 3 soorten stoelen. Bij het testen wordt er onderzoek gedaan naar de stevigheid van de stoelen. Daarnaast worden de afmetingen gebaseerd op de tegenstrijdige eisen van antropometrische metingen, mechanisch ontwerp, subjectieve voorkeur en andere factoren. Dit komt erop neer dat de stoelen geschikt moeten zijn voor mensen met een lengte tussen 151 en 192cm.

Richtlijnen bureaustoelen

 • in hoogte verstelbare armleuningen (20-30cm)
 • hoogte armleuningen van 5cm, lengte 20cm
 • instelbare afstand tussen de armleggers (36-51cm)
 • min. 20cm tussen voorkant armleuningen en voorkant zitting
 • onderstel voorzien van 5 zwenkwielen
 • min. 2cm tussen draai-as en ondergrond
 • stabiel en veilig geheel, zonder uitstekende/scherpe onderdelen

Richtlijnen bureautafels

 • bureaublad minimum 120cm breed en 80cm diep
 • instelbare hoogte (62-85cm)
 • krasvast mat topblad in een bleke kleur (niet wit)
 • knieruimte onder tafelblad van min. 65cm.
 • ruimte voor de voeten van min. 80cm
 • topblad maximaal 5 cm dik (incl. draagconstructie)
 • voorkant heeft een (bijna) recht aanzitdeel van min. 65cm

Let bij de aankoop van uw nieuwe kantoormeubelen dat deze ontwikkeld zijn volgens de NPR 1813 norm. Zo voldoet ze aan de strenge eisen inzake ergonomie en veiligheid op de werkvloer. Dit resulteert in meer plezier, productiviteit en bureauwerk zonder gezondheidsklachten…

De website van Inofec maakt gebruik van cookies om instellingen te onthouden. Meer info

× -->